MultiAr4473 White Max Party Air The 95 100 Nike Supplier Erdl Sole RLA34cjS5q

Otteet kirjasta ”Luova laboratorio 15+1 tietä luovuuteen” – MySQL:n ja MariaDB:n keksijä ja perustaja Michael ”Monty” Wideniuksen tarinasta. 15+1 tarinaa suomalaisesta luovuudesta nyt saatavilla täältä.

White For Sale Force 1 Rose Air Nike Elemental “queen” Off X Low uikPXZ

Luovuuden määritelmä on riippuvainen tilanteesta. Eräs tapa määritellä luovuus on ongelmien ratkominen ja ratkaisujen löytäminen, joita ei muuten löydy.

Toinen sitten on vain usko omaan jääräpäisyyteen, että mennään läpi harmaan kiven uskoen siihen, mitä tekee – riippumatta siitä, mitä muut ajattelee.

Ne, jotka onnistuu, ovat ”glorified genious”. Ne, jotka ei onnistu… Ne on vaan typeriä. Mutta niiden välinen ero ei ole niin suuri. Kyse on vaan tuurista, että onnistuuko vai ei.

Haasteet ratkeavat oivalluksien myötä

Ongelmien ratkaisussa ja luovuudessa on kyse oivalluksista. Joskus ne oivallukset tulee niin, että istuu ja keskustelee ja miettii, että täytyy olla toinen tapa tehdä tämä asia. Sitten yhtäkkiä huomaa, että se ratkaisu löytyi. Tai sitten oppii kantapään kautta. Mä muistan mun ensimmäisen luovuushypyn. Mä olin just kahdeksantoista ja olin saanut töissä tehtävän, että mun piti siirtää ohjelma isolta koneelta pieneen mikroon. Sillä isolla oli tietokanta, mutta siinä mikrossa ei ollut. Ja mun homma oli saada se toimimaan.

Se tietokanta oli osa käyttöjärjestelmää ja mulle ei kerrottu mitään muuta kuin, et sä kirjoitat avaimella ja sitten se tallentaa ja sitten sä löydät sen sillä avaimella. Mutta mulla ei ollut mitään tietoa, miten se tehdään, enkä mä sillon tiennyt juuri mitään tietokannoista. Tiesin vaan ongelman että tää pitäis… Että sulla on nimi ja sitten sun pitää löytää vastaava tiedosto ja sä et pysty käymään kaikkia läpi, koska se kestää liian kauan.

Mä muistan, että mä istuin autossa ja yhtäkkiä huomasin, että NÄIN sen voisi tehdä, ja se oli iso oivallus. Kaksi vuotta jälkeenpäin mä sain tietää yliopistossa, että tätä menetelmää kutsutaan hashingiksi. Se oli aika yleinen tapa ja monet MySQL-kannat käyttää nykyisin just sitä. Mä muistan vaan sen hetken, että hei tämä on se tapa ratkaista tämä ongelma.

Vie ongelma ratkaisun kera uneen

Mulla on ihan oma menetelmä, miten mä ratkon ongelmia. Ensimmäisenä löydetään vain jokin tapa ratkaista se ongelma, vaikka se ois maailman typerin tapa tehdä se, mutta pääasia, että tietää, että tämä ongelma voidaan ratkaista. Sen jälkeen, kun se on tehty, se ongelma laitetaan sivuun, kun tiedetään, että se ei ole ratkaisematon. Sitten katsotaan, et löytyykö joku vähän parempi tapa. Mulla on jopa helpompi löytää parempi ratkaisu, kun mä tiedän, et se voidaan ratkaista jotenkin.

Mä meen yleensä sänkyyn ja vedän peiton pään yli ja oon siellä, eikä kukaan saa puhua mun kanssa, eikä saa olla mitään ääntä, vaan mietin kunnes ratkaisu löytyy. Tai nukahdan. Ja yleensä, kun herää, asia on ratkaistu.

Aika usein, kun on pulmia, ne ratkeaa unissa.

Pulmien ratkominen vei omalle polulle

White For Sale Force 1 Rose Air Nike Elemental “queen” Off X Low uikPXZ

Tälle uralle mä päädyin siten, että aloitin kirjoittamaan pelejä. Sain oman mikron ja sille ei ollut mitään ohjelmia. Siinä tuli kolme neljä ohjelmaa mukaan, jotka ei tehneet paljoa. Ei siis mitään järkevää. Piti ostaa vaan lehtiä ja kirjoja, joissa oli ohjelmia ja naputtaa ne sisään. Syy, että mä menin peleihin oli vaan näyttääkseni muille, mitä tällä koneella voi tehdä, että sillä voi olla hauskaa. Että ei se ole vain kirjoittamista.

Mä olen aina ollut kiinnostunut matematiikasta. Kun mä olin pieni, mä pakotin isää kirjoittamaan matemaattisia lauseita, et mä ratkaisen ne. Ihan helppoja tietysti ne oli, kun olin vaan neljä viis, mutta kuitenkin.

Aina koulussa heti kun sain matikan kirjan, mä kävin sen läpi parissa päivässä. Yritin itse ratkoa kaikki. Kun mä sit pääsin käsiksi ohjelmoitaviin laskukoneisiin ja oikeisiin koneisiin, huomasin vain, että tää on helppoa ja aika kivaa. Kaikki muut sanoivat, että se on vaikeata, mikä teki sen vielä kiinnostavammaksi. Huomasin, että pystyin tekemään jotain mitä… Ei että muut ei välttämättä osanneet, mutta ei ollut välttämättä kiinnostusta. Kaikki silloin sanoi, että koneet on tulevaisuutta, mutta liian kalliita ja liian monimutkaisia, et ei… Menevät ulos pitämään hauskaa.

Se oli myös oivallus, että kun mä sain ohjelmoitavan laskukoneen ja kaverit oli, et miten monimutkainen se on ja mä olin, et tämähän on helppoa. Tai ei, ei se ollut ehkä oivallus. Se oli niinku fiilis, että pystyy tekemään. Se oli enemmänkin, et pääsee omalle… Polulle. Oivallus on enemmän se, että ai sä voit tehdä noinkin. Et miksen mä ole ennen hoksannut tuota. Se on askel. Tämä oli enemmän polun löytäminen.

Oman polun löytäminen ja luovuus liittyy toisiinsa. Se, että sä pystyt tekemään työtä, josta sä pidät. Pidän ja oon aina pitänyt pulmien ratkaisemisesta.

Alku mentiin kuin mummo lumessa

Koko

MySQL:n idea, että tehdään avoin tietokanta ja yritetään vielä saada rahaa sillä, kukaan ei ollut tehnyt sitä aikaisemmin. Varsinkin, kun yritetään tehdä rahaa avoimen lähdekoodin kanssa, se oli… Sitä oli yritetty, mutta kukaan ei ollut päässyt eteenpäin sen kanssa. Ainoa, joka teki rahaa silloin, oli Red Hat ja se oli vain todiste meille, että avoimella lähdekoodilla voi tehdä rahaa. Mutta ne ei tehny koodia, vaan ne oli enemmän levittäjä. Vähän niinku joku, joka painaa kirjoja ja myy kirjoja. Eihän sitä kirjan painamista kirjottaja tee, eikä kirjottaja siitä saa rahaa.ShoesPharrell Human Nmd Adidas Race Poshmark Williams Pack Solar 0OknwP

Vuonna 1996 me tultiin virallisesti ulos, ja meni viis vuotta ennen kuin me otimme investoijia. Sillä aikaa, tai jo aikasemmin, monet tutut sanoivat, että eihän tällä voi tehdä rahaa. Silloin mentiin niin kun ”käringe mot können”… Vanha eukko vastavirtaan.

Mårten Mickos, hän oli silloin Solidilla töissä, mikä oli suomalainen tietokanta ja aina, kun tavattiin, pelattiin korttia tai vastaavaa. Hän sanoi, että mä heitän elämäni hukkaan. Että ei oo mitään syytä jatkaa sitä. ”Meillä on niin paljon parempi tuote, ja sä et pysty kilpailemaan meidän kymmenen kehittäjän kanssa.”

Mutta kysymys oli siitä, että sä oot avoimessa lähdekoodissa ja sä autat ihmisiä ja ne auttaa takaisin ja tulee iloiseksi ja kiittää. Sit huomaa, et tuote leviää vaan sen takia, et ne on kiitollisia. Kyl se antaa sulle kipinän tehdä työtä, ja meillähän oli tapa saada rahaakin. Kukaan ei sitä uskonut, mutta me oltiin vaan kaks ihmistä ja kahdessa kuukaudessa me saatiin tarpeeksi paljon rahaa, että me voitiin tehdä sitä kokopäiväisesti. Eihän se paljon rahaa ole, jos mietitään, mitä ihmiset nyt, kun ne tulee ja haluu investointia, ne haluu pari miljoonaa tai viis miljoonaa ynnä muuta. Mutta jos ajatellaan, et kaks kaveria, jotka tekee työtä kotona, niin 20 000 markkaa sillon, se riitti aivan hyvin.

Mitä enemmän rahaa saatiin, me vaan palkattiin ihmisiä. Meillä ei ollut oikein mitään kuluja… Oikeestaan, kun tekee töitä kotona ja sulla on siellä koneet ja sähköt ynnä muuta, niin kulut on äärimmäisen pienet. Kaikki, jotka me palkattiin, teki töitä kotoa. Ei mitään konttoreita tai muuta. Me pystyttiin tekemään rahaa helposti ja vähällä vaivalla.

Luo jääräpäisyydellä ja tee niin hyvää kuin voit tehdä

Luovuus tulee ehkä siitä, että sä haluat tehdä jotakin, mitä sä itse haluat ja sit sä teet sen niin hyvin kuin sä voit. Sen jälkeen se annetaan maailmalle. Ne, jotka menestyy, niitä sanotaan luoviksi. Muut on vaan niitä, jotka on yrittäneet. Katsotaan Teslan omistajaa, hän on samanlainen kuin Steve Jobs, niin kuin auton suhteen, et tekee kaiken loppuun asti. Mutta hän auttaa maailmaa, kun hän antoi kaikki Teslan patentit ulos. Sanoi, että yrittäkää tehdä parempi auto jos pystytte – me emme teitä estä. Se mun mielestä on paljon parempi esimerkki maailmalle.

Luovuus tulee mulla jääräpäisyydestä. Ainakin muut sanoo sitä minusta. Mä haluan todistaa, et miten se tehdään. Jääräpäisyys taas tulee suomalaisuudesta.

Sit myöskin se, että sinänsä mä pidän suomalaisesta säästä. Kesällä on vaikeaa tehdä töitä. Ainakin mun aivot menee lepotilaan heti, kun menee yli 26–27 asteen ja mä en pysty edes olemaan ulkona. Lukemaan ja muuta – liian kuumaa. Parhaat ohjelmointitilanteet tulee talvella, yöllä, kun on oikein kylmä. Silloin aivot toimii parhaiten. Kukaan ei soita. Sä pystyt täysin työskentelemään yhden asian ympärillä. Se auttaa tosi paljon. Itse uskon siihen sen takia, en tiedä, onko totta vai ei, että jos sä haluut saada aikaan luovuutta, niin ihmisellä pitää olla kylmä.

Se pakottaa aivot tekemään vaikeampia asioita. Jos katsotaan ohjelmointia, se selittää, minkä takia meillä on niin paljon hyviä ohjelmoijia täällä Suomessa ja myöskin Venäjällä. Kun taas Espanjassa, Ranskassa… Kyllä niillä hyviä ohjelmoijia on, mut huippuohjelmoijia erittäin vähän. Mitä kuumempi paikka, niin vielä vaikeempi löytää hyviä ohjelmoijia. Sinänsä Intia menis sitä vastaan, mutta… Sanotaan, ei Intiassa niin suuria ohjelmointitaloja ole. Kyllä ne löytyy USA:sta ynnä muualta ja siellä kaikki alkoi siitä, että saatiin ilmastointi kuntoon. Ne paikat, missä ei ole ilmastointia, ei siellä löydy ohjelmoijia. Espanjassa se työnteko… Otetaan toinen Sangria, niin työnteko on paljon helpompaa. Sen takia mä pidän ilmastosta. Talvella mä saan paljon enemmän töitä tehtyä kuin kesällä ja se ei mitenkään liity kesälomaan.

White For Sale Force 1 Rose Air Nike Elemental “queen” Off X Low uikPXZ

Pelkän idean arvo on nolla

Onnella on iso osuus onnistumisessa. Jos internet ei olis tullut just siihen aikaan, niin MySQL:stä ei olis tullut mitään. Ei olis ollut mitään syytä. Mä oon aina tehnyt, mitä omat asiakkaat haluu. Mut silloin, kun internet tuli, me huomattiin Davidin kans, et hei nyt meillä on jotain, mitä me voidaan antaa muillekin. Se on just, että seuraa polkua. Koska me oltiin käytetty avointa lähdekoodia kymmenen vuotta ja oltiin koko ajan mietitty, et meillä pitäis olla tuote, joka me voidaan antaa ulos ja olla mukana siinä yhteisössä. Mutta ei meillä ollut rahaa tehdä jotain, mitä muut tarvitsi. Me tehtiin eka se, mitä me itse tarvittiin.

Idea on arvoton, jos sitä ei pysty toteuttamaan.  Se on se tekeminen, mikä on tärkein.

Ideoita on miljoonia hyviä, mutta kysymys on siitä, että pystyykö sen toteuttamaan. Jos ei, se idea on arvoton. Sehän ei tarkota sitä, että ideoita pitäis varastaa, mutta kysymys on vaan siitä, että miten paljon se idean arvo on itsessään. Sanotaan, että siihen tarvitaan se onni ja jääräpäisyys, että viedään tämä loppuun, markkinoille. Kuten meillä oli tietokanta silloin olemassa, se toimi. Se ei ollu mitenkään täydellinen, ja sä pystyit tekemään vain tiettyjä asioita, ja me annettiin se ulos. Mutta se, mikä teki MySQL:stäPixabayssa Ilmainen Valokuva Urheilujalkineet Kengät Vauvan sdBrhQtxC menestyksen oli, että mä laitoin sinne viis vuotta aikaa ja huolehdin siitä, että joka ikinen e-mail, mikä tuli, me vastattiin.

Kolkyttuhatta e-mailia mä kirjoitin ensimmäisen viiden vuoden aikana vaan auttaakseni ihmisiä. Muuhun ei ollut aikaa. Ohjelmointi ja e-maileihin vastailu oli se, mitä mä tein. 16-tuntisia päiviä ja viis vuotta. Kuusi päivää viikossa keskimäärin.

Unelmana säilyttää maapallomme tuleville sukupolville

Mä olen aika tyytyväinen elämään just nyt. MariaDB:stä on unelmana, että se tulee ottamaan pois MySQL:n markkinoilta ja tulee elämään aina. Mutta sanotaan, itse mä olen tyytyväinen elämään ja mä pystyn tekemään sen, mitä haluan.

Mutta mä en luota ihmiseen, jos katsoo, mitä tässä maailmassa tapahtuu nyt. Me ollaan aivan liian väkivaltaisia. Mä pelkään vähän eläinten puolesta. Me tuhotaan tätä maapalloa, ei päästä selville, et miten tätä pitäis käsitellä.

Jos katsotaan tekniikkaa, siitä mä pidän nyt: mennään koko ajan enemmän ja enemmän avoimuuteen. Mutta tämä maapallo ja eläimet pitäisi pelastaa. Ei meillä ole kuin tämä yksi maapallo, vielä.

White For Sale Force 1 Rose Air Nike Elemental “queen” Off X Low uikPXZ
Air Max Nike Dark Shoes Green Command Black Running Men White Grey 80wyNnvmO

Kirjoittaja Sami Mikkola

Hei, olen Sami. Minusta tuntuu, että kaiken maailmassa voisi tehdä vähän paremmin. Minulla onkin jatkuva pieni ärsytys asioista, kun ne voisi olla vähän paremmin. Siksi tykkään keksiä uusia juttuja aika paljon. Ettei niin paljoa ärsyttäisi. Tykkään myös hedonistisista nautinnoista. Pelkään vihaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vintage Vengeance Nike Team Air RedComplex 8n0OkXZNPw

Obsidian Air Men Vests Ld408 Mesh Grey Blue Nike fgI7vYb6y Back to top